tlg klik

Thursday, April 3, 2014

Secret Sales : Explaination by me n only me..

Sales Secret

- know your client
- ask questions
- check out what’s important
- paint a happy future
- get agreement along the way
- talk your client’s language
- handle objections simply
- use power words
- watch your figures
- watch ‘but’

Know Your Client
Saya nak jual kangkung. Saya akan jual pada orang yang suka makan kangkung. Saya akan jual pada restoran. Jangan cuba jual di kedai komputer. Kangkung hanya di jual di pasar tani dan yang berkaitan. Anda faham atau tidak pernyataan saya ini? Itulah yang dimaksudkan dengan mengetahui siapa yang akan beli barang u bro! Lu kalo jual kangkung kt org tgh mancing mmg die xkn beli la bro. lu bodoh kan diri lu je.kahkahkahkah prospek kene luas.jangan ckp org kampong je mkn kangkung bro.tu restoran siam  yg melambak tu byk jual kangkung ikan masin. Xkn lu x penah mkn nasi goreng kampong..byk letk kangkung tu bro! lu kene faham step pertama ni kalo nk jadi penjual kangkung berperingkat global kalah bill gates.bill gates ade jual kangkung ke?x kan sbb die jual software..die xkn jual kangkung ke ape ke sbb tu main bisnes die bro.kalo lu x faham lagi gua x tau la nk ckp ape.kahkahkahkahkahkah
p/s : xde kaitan dgn politik mase kini

Ask questions
Lu kne tnya org kalo die nk beli brg lu ke x…slalu tnya soalan..jgn duk diam pastu display je brg lu bro.penah g pasar mlm x?org jual astro?die tnya semua org lalu situ x kire budak ke org tua ke ape ke…agak2 kambing lalu pon die akan tnya bro.sbb ape die tnya sbb die nk tau prospek die utk mggu tu…ramai ke x org ade astro situ yakni kawasan perumahan pasar mlm tu…kalo ramai dah ade astro xkn die nk jual plak kt situ..mmg die g tempat lain yg x byk lagi org ade astro.knape?sbb persaingan kadang2 leh jadi sihat kadang2 leh jd x sehat…lu masuk tempat org lain kadang2 org lain bukan suka bro..ingat..kita nk cari rezeki…slalu slalu la tnya soalan…jgn tnya nombor talipon awek plak…kahkahkahkah dah tnya soalan tu jgn lupa plak catat ape bende org nk..kadang kalo jual contoh nya ayam penyet…tempat tu plak byk bangla Nepal india mmg x laku la beb….cuba jual kari ayam…konpom laku…ni contoh je beb jgn amik hati plak…betul ke ape aku ckp ni?hahahaha tu contoh pertanyaan la tu….ade faham ke idak ni?kalo x faham aku xtau la nk ckp ape…

Check out what’s important
Sebelum lu nk menjual or berniaga….check tu bende yg penting…contoh ko nk g jual daging kambing kt simpang dekat masjid.ko kne la dulu check boleh ke jual kt simpang tu…ad eke stok daging kambing yg ko nk jual tu…bape jenis pisau kapak ape nk potong daging tu…bape ringgit skilo ko nk jual…plastic nk bungkus tu sehari ko nk ade bape?mende2 ni nmpk kecil tp sbnarnya penting…mcm mana ko nk angkut kambing tu?mcm2 beb…tu baru nk jual daging kambing belum lagi ko nk jadi agent jual rumah…tu baru puluh2 ringgit bukan masuk juta2 puluh ribu…cek mende tu semua  biar x penting pon kita jadi kan penting…biar mende complete semua baru ade berani skit nk beniage ke nk menjual…ni penting bro penting!!!

Paint a happy future
Dah ko nk meniage msti ko kne mimpi bro…ape ko nk buat lepas ni…ko nk beli kete BMW?kete Volvo?besarkan perniagaan?byk bende boleh mmpi…nk tambah pekerja?byk bro…bukan pikir nk beli kete ke umah ke…ko kne pikir nk majukan perniagaan ko…lepas dah berjaya dah stabil baru la nk mimpi2 indah2 nk bini 4 pon xdek hal…tapi ko kne ingat bro…kne start dari awal bukan dah untung skit je mula la nk beli kete la ape la…ko kne piker yg mana yg penting bagi lu bro..aku ckp pandai je tp serupa jgk..kalo ko jual kambing ko kne pikir nk beli lori ke besarkan kandang ke rumpu2 lagi segar ke…ntah org boleh mmpi ape saje bro..lu iimpikan ape bro?

Get agreement along the way
Kalo dah beniage tu mcm ko jual rumah ke ape ke..msti ade org ckp akad.persetujuan la..kalo org tu kate yg die nk kambing ko utk taun dpn..kira bagus la tu…org tu dah nmpk ko akan sediakn kambing utk die taun dpn..ko kne paham..bukan geran ni beb..persetujuan tu umpama org tu bejanji nk beli lagi pon ok.mcm karipap..ok makcik esok saya dtg lagi beli karipap ni tinggalkn saya rm5 yer makcik esok.haaa…tgk ade org nk beli karipap esok..sambil tu ko boleh la makcik oi buat lebih rm5 karipap utk jual esok…biase buat rm50 sehari je jual karipap..esok buat la rm55..laku x laku blakang kire beb.korg agak kalo mcm tu msti ramai yg nk beli karipap dgn ko makcik oi.hahahahahahahahahahahhahaha

Talk your client’s language
Kita kne menyelami sape yg berurusan dgn kita.kalo kita nk jual kt org yg gagap jgn plak ko ckp gagap dgn die…konpon die ingt ko nk nganjing die beb…kahkahkahkah kalo ko meniage makanan…ko kne pastikan persekitaran tempat ko bersih beb..kita kalo g beli makan kt tempat2 kotor ko lalu nk mkn ke beb?kita kne ingt semua org suka bersih..macam ni la org ckp…ko kne bertindak perpikiran positif sbb xde lagi aku tgk org nk beli makan kt tempat kotor..tu kate ko kne menyelami pembeli.bak org ckp la pembeli slalu nya betul..kalo die tegur kate makanan ko masin..so, ko kurangkan la garam..buat yg sesedap nya,,boleh ke ni ko paham x ko baca ape yg aku tulis ni?kahkahkahkahkahkah x faham udah la…ko byk2 kn membaca beb..


Handle objections simply
Biase la pembeli akan ckp…mahal la bang…xleh kurang ke…haaa mse ni la ko main peranan…ok bro gua kurang kn singgit cemana?haaa…ni la aku ckp..tp ko kne tegas…xleh mcm betul ke x betul ke x…xpon esok la bro gua dtg gua beli dua…padahal ko tau die xkn beli dua..org mcm ni ko jgn amik port sgt…kadang2 ko kne pandai jawab la….kahkahkahkahkah susah nk jwb jgk kn…kne jage hati….tp sape nk jage hati ko plak bro?hahahahahahahahahahahah

Use power words
Ko kalo jual brg kne la pkai ayat2 power…jgn nk pkai ayat stended je…mase jual tu msti ayat2 power umpama nk mikat awek bro..hahahha cuba yakin kn pelanggan lu bro…kalo boleh pelanggan dgn lu mcm tgh becinta…biar die bekasih syg dan beli barang dgn lu tiap kali die tringat lu bro…kahkahkahkahkahkah

Watch your figures
Bila ko meniage ke ape yg ko buat pon…ko kne tgk nombor…ape gambaran ko nk dan yg ko xnk…dua2 penting…nk ckp byk x guna…kalo yg kua x teli dgn yg masok ape crite???ko kne tgk balik la bro…lu bagi free ke lu punya brg utk org ramai?lu nk meniage ke idak ni?arini patut dpt rm50 lu meniage2 tup tup utang plak rm60…ape cer ni bro…lu nk bayar rumah sewa lagi bayar mnyak kete lagi…nombor2 angka2 dalam perniagaan ni menjual beli ni ko kne peka skit…kalo x masak nnti lu bro….kalo nmpk turun je skit nombor ko kne gelabah beb…tu nyawa ko tu….jgn beli nombor plak…hahahahha mmg x naik2 la lu punya nombor…

Watch ‘but’
Mende ni mmg remeh…biase ni kita jumpa…but tu tapi la bro…bukan butt tuu…butt tu bontot,,,kahakhkahkahkah biase kalo kita g beli pon kita akan ckp…cantik ni rase nk beli tapiiii….xgaji lagi la bang…..haaaa ko tgk mainan tu mainan…kalo mcm tu ko kne pndai la…kne pndai main drama ataupon jgn plak ko di drama kan…hahahahaha mende TAPI ni ko kne perati betul2…kalo x dalam 10ribu kali ade sehari ko akan dgr perkataan keramat lagi nikmat ni…ko kne sabar dan berusaha dgn keras lagi untuk tujuan ape pon semua nya atas tangan lu dan lu dan lu bro dan sis sekalian.maaf kalo x terang ke x gelap ke bagi yg x faham tu x yah la beria sgt nk tnya ken k komen ke ape ke..buat2 x faham je…xpon g tnya org lain yg lebih mendalami mende ni…

Aku saje je buat sbb boring2 nk buat lame x update blog ni…hahahahahahaha papepon aku ucap kn tahniah sbb sape yg sudi bace ataupon yg berjaya setelah bace mende ni…hahahahaha komisen skit leh?hahahaha gurau je…anyways ways not only whales….hahahahahha selamat selamat semua….

Wednesday, December 25, 2013

Mari belajar Loghat Sarawak 1

hahaha..ntah ape plak aku ni terpesong plak sampai ke sini...tapi aku bagi basic yg korg kene tau yer....


KAMEK = SAYA / I

CONTOH =  KAMEK SAYANG KITAK / SAYA SAYANG AWK / I LOVE U

KITAK = AWAK / YOU

CONTOH =  KAMEK SAYANG KITAK / SAYA SAYANG AWK / I LOVE U

AOK = YA / YES

CONTOH = AOK, KAMEK PUN SAYANG KITAK / YA.SAYA SAYANG AWK / YES, I LOVE U TOO

SIK = TIDAK / NO

CONTOH = SIK DA URANG / TIDAK ADA ORANG / NO PEOPLE HERE

KLAKA = CAKAP / SPEAKING

CONTOH = KAMEK KLAKA SARAWAK / SAYA BERCAKAP SARAWAK / I SPEAK SARAWAKIAN.


LAGI CONTOH AKU BAGI UNTUK PANDUAN
DIALOG ANTARA ALI DAN ABU DAN MEREKA BUKAN GAY!

ABU ; HAI KITAK!

ALI : KAMEK SAYANG KITAK.

ABU : KLAKA SARAWAK NAMPAK!

ALI : AOKLAH.KAMEK DI SARAWAK.

ABU : SIK SAYANG KITAK! KAMEK SAYANG GF KAMEK.

ALI : NATANG NI PE LEMBU DOH CAKAK SARAWOK...KAHKAHKAHKAHKAH           KUCHALANA BALA SKALI....

ABU : SEE U LATER BRO..I AM GOING TO LUNCH!







Cara jaga ikan laga

Dalam post kali ni aku akan terang kn cara jaga ikan laga yg mudah...hehehe dah byk ikan laga aku dah mati tp mati dlm usia setahun or dua tahun...dan ade yg hidup sampai 3 tahun...dan skrg masih hidup...platinum white warna yg paling aku suka sbb warna dia putih menunjukkan suci murni...hahaha ni ade lagi seko platinum white yg aku beli dgn bobby chua masih hidup lagi seko dah dekat setahun dah,,,mase aku beli dgn bobby dah 7-8bulan dah,,,dekat dua tahun la usia die...boleh mengawan lg...tp aku stop kn die dari mengawan sbb nk tggu anak die besar...nk cross breed kn bapak n anak...mak dgn anak...so dpt la F2...kalo nk tau ape F ni nnti la aku tulis lagi...hahaha

cara nk lanjut kan usia ikan...mcm2 org buat...tp ape yg aku buat ni mmg terbukti bekesan utk aku...bukan cara org lain salah ke ape ke...tp tgk keadaan...tgk la kalo ko pkai heater utk tank mmg benggong la sbb malaysia mmg habitat semulajadi ikan laga ni...

pertama kali nya korg kne tau ape sbenarnya ikan laga ni...ikan laga ni mmg ikan yg cukup suka belaga...so jangan letk jantan berdua atau pon betina berdua...kalo nk letk yg betina msti byk2 skali...tp kematian ikan ni lagi senang la sbb ade yg suka belaga mcm mana?hahaha kalo x belaga tu makna nya ikan korg x elok dalam segi mental dan kesihatan..ikan laga ni suka mkn...betul aku ckp...korg letk la byk mana pon makanan msti dorg mkn walaupon perot dorg yakni ikan laga ni dah buncit...so korg kene la bagi makanan dgn kadar sedikit sahaja agak2 sebesar mate...ataupon kalo korg pkai palet tu bg je sikit sgt sgt...biase aku pagi pagi akan bg skali sikit jeee...sikit je....ada paham?hahaha kalo x paham jgk x tau la aku nk ckp ape dah...so nnti mlm aku akan bg lagi...biase sbelum aku bg makanan aku akan biarkan ikan laga aku flare ataupon biakan ekor die kembang dgn bukak partition yg ade sbelah tank ikan laga tu...xpon kasi cermin,,,sbb biase nya bila ikan laga ni flare byk2...msti taik die kuar...hahaha betul ni...dlm 5-10minit bg die flare...jgn bg die flare skejap...pastu bg makanan...xpon kalo korg nk bg mase die tgh flare pon ok jgk...

air memainkan peranan penting dalam penjagaan ikan laga ni...pastikan anda anda semua kalo ultra malas ataupon mmg dah keturunan pemalas tukar la air sminggu skali..pastikan bawah 50% kuantiti air ditukar dlm smggu...sedut smue taik2 kt bawah ni...ni aku bg penjagaan yg mmg malas la...hahaha dan air tu perlu di tua kan dgn daun ketapang dan daun pisang...kalo ade ranting pokok ketapang pon ok jgk...buat dlm bekas lain..sbb daun ketapang ni ade lapisan minyak...biase nya aku akan letk pokok kangkung dgn ikan  guppy dan juga serbuk kuning..xpon garam secubit..ni dalam bekas air yg nk di tua kan tu laaa....nisbah daun ketapang dgn daun pisang dua helai daun ketapang..pastu daun pisang tu agak2 4 kali daun ketapang yg korg nk letk...ikut laaa bekas mana pon...kalo korg letk dalam cawan baik korg je minum...hahaha xpon cara paling senang...korg rebus la air tu dgn daun ketapang dgn daun pisang...lagi afdal...nnti tgh panas2 air tu jgn plak letk ikan dlm tu...nk masak gulai ke ape?xlupa jgk mase tua kan air tu...letk sedikit arang...biase aku akan buat mcm tu sbb ade pokok bagai...nk letk batu bata pon boleh dlm tu...hahahaha kalo mls korg beli je water filter yg 10sen 10liter tu ke ape...boleh jgk...tp tua kan jgk air tu dlm 24jam...


utk ikan yg ade pnyakit plak di galak kan bg mkn panadol la..biase aku letk separuh panadol pastu jemur kt matahari...letk ikan tu dlm tank yg 1.5 liter air dgn separuh panadol...dalam mase 10 minit  je...jgn lebih2..letk balik dalam tank yg air nya baru...tu je la kisah nya...

alkisah nya aku pon pemalas nk mampos sbnarnya...nk bg makan ikan pon mls...hahahahaha Alhamdulillah ikan aku ok je...byk yg ok...yg x ok aku kasi mkn ikan puyu...hahahha gemuk dah ikan puyu aku...kalo malas sgt bela je ikan puyu kasi mkn roti smggu skali...setel beb...hahahahahha so dah xde dah kot aku nk ceritakan ape2 lagi...tapi kalo nk aku tulis post ape2 just komen je...ok?ok?ke x ok?kalo kiok ikan ko jgn plak cari aku sbb aku tulis ni berdasar kan ape yg aku buat dan mungkin sesetengah org ckp ridikulus...dan mengarut...tp ape yg aku buat ni mmg kene dengan cara aku aku lerr....dah x tau nk tulis ape...try cari modal nk sambung novel aku yg lame dah x buat ni...hahahaha ni sambil tulis ni aku dgr lagu dangdut...hahaha

Tuesday, December 24, 2013

Cara renew passport.. cara memperbaharui passport. MALAYSIAN ONLY !!!! ORANG MALAYSIA SAHAJA !!

hahahaha aku buat tajuk mcm tu sebab ade org indonesia tnya mcm mana nk renew lesen memandu indonesia...mana la aku tau...ape daaaa...jadi kita bebalik ke topik asal kita iaitu memperbaharui passport ataupon di sebut sebagai buku merah utk tujuan ke luar negara atau pon sebagai visa sementara...kalau ke Sabah ataupun ke Sarawak aku mmg kene guna passport...xtau knape....hahahaha kalo xde passport pon boleh tp nnti kene pegang secebis kertas la(utk org bukan sabahan dan sarawakian).ok lah aku bg korang arah tujuan utk merenew kan passport ni seperti di bawah

satu.

korang ade hal ke nk keluar luar negara?kalo xde nk keluar negara di nasihatkan jangan buat passport kalo tidak dikira membazir...haha sonang je buat passport ni...satu korg kene ade sekeping gambar beukuran passport dgn background wane putih warna PUTIH!!! betul ni aku cakap...pastu pastikan ada satu potostat i.c.dan jgn lupa pastikan cip i.c anda elok sbb kt kiosk boleh jgk nk renew.sila bawa wang yg secukup nya.utk renew 2 tahun -rm100 utk 5tahun - rm300.kad kredit x main la kene pkai cash tau rakan2 dan taulan.

dua.

korang kene la pegi dkt pejabat nk buat passport tu.di nasihat kn pegi awal.nnti kne amik nombor giliran.biasanya nombor giliran abis kt tgh hari dah..kalo g ptg mmg x dpt la..kiosk pon boleh pkai jgk kalo nk renew passport..tp biase nya cip i.c korg yg akan problem menyukarkan prosess dan korg kene g kaunter pejabat passport tu...

tiga.

nnti nombor giliran dah kene pggil..korg akan kne cap jari dan bagi gambar berukuran passport dgn ic potostat..pastu tggu lagi utk bayar...pastuuuu tunggguuuu lagi utk amik passport.anggaran utk prooses ni 3jam utk yg lewat2..kalo awal2 sejam lebih je dah dpt...same jgk kalo pkai kiosk cuma kt kiosk nnti korg kne masuk kan i.c dgn gambar tu dlm sampul surat ataupon ade pegawai kt sbelah kiosk tu mntak kt korg.

empat.

mmg bosan tunggu nk buat passport di galakkkan bawak segala cekadak makanan ataupun minuman..
kalo yg bawak anak tu di nasihat kan bawak la susu ke makanan ke bekal ke apa jua yg boleh mengembirakan anak2 korg...tension jgk org lain kalo anak ko nangis melalak lalak tp krg buat donno ke...ape kebende...oh sbelum terlupa korg kene tau bape ketinggian korg...hahaha jgn risau kt sana pon ade pembaris utk mengukur ketinggian korg....hahahaha


dah abis dah aku ckp ni...ape ape pon pegi je website passport ke ape ke utk tahu dgn lebih lanjut..ni aku bgtau sbb aku rase kne bagitahu sbb x banyak org nk bgtau,,,,SEBELUM TERLUPA BUAT KALI KEDUA SAPE2 YG NK PEGI LUAR NEGARA PASTIKAN TARIKH LUPUT YAKNI EXPIRED DATE KT PASSPORT TU SEKURANG KURANG NYA 100 HARI DARI TARIKH KKORG NK PEGI KE LUAR NEGARA..ADA PAHAM?kalo x paham nnti korg x dpt naik kapal terbang...huhuhuhu

Sekitar Singapore di bulan Ramadhan





 1

 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
10 
 11
 12
 13
 14


 15
16 
17 
18 
 19
 20

 21



 22
 23

24 
 25






26 
27 
 28
29 
 30
31 

32 

 12

 12
 11
 11111
1111 
 11111
 11111

 1111
 bace mende ntah tu



 me n my wife




mase ni tgh bulan puase...xde gambar makanan..hahaha one day trip ke singapura nk penuhkan cop passport..

Terang Bulan dan Martabak Telur dan last skali tu pic aku dgn bapak polisi di Bali

terang bulan keju

me n my wife at stall

pakcik tu dah mengelabah dah

telur di adun bersama daun sup dan ayam plus keju

tgk pakcik tu letak isi2 martabak

goreng jgn x goreng

lame la nk masak aku dah lapar

pemandangan dari tepi jalan

nah siap isap rokok lagi aku goreng kn..yg uniknya sudip nk goreng tu..hahahaha

ni pemandang aku tgh goreng martabak telur

ni la name nya terang bulan...

martabak dah siap....

pakcik tu nk letk keju kalo aku x silap

tgh letk keju nampakkkk!!!

lagi pic letk keju

ntah ape lagi ntah pakcik tu letk

siap di belah utk di bungkus

ok martabak plak kene bungkus dlm kotak

dah abis dah kene letk dlm kotak...terang bulan dlm kotak yg atas tu...

ni aku dgn bapak polisi dekat ape name ntah market tu semua barang mahal...


**ni pic mase aku dgn bini aku honeymoon kt Bali kalo x silap...hehehe terang bulan=apam balik, martabak telur tu ala2 macam murtabak tp kene goreng...haha ntah pape aku pon turut goreng jgk...i love u so much my wife